Wat is BDSM? Ontdek hier alle basics!
Wat is BDSM? Ontdek hier alle basics!
Seks is iets waar we enkel onder echte vrienden en vriendinnen over praten. Er heerst een taboe rond en dat moet volgens ons doorbroken worden. Zeker als het gaat om BDSM. Maar waar staat BDSM voor? Wat houdt het precies in? En is het echt zo opwindend als velen beweren?
Benieuwd naar BDSM? Alles wat je moet weten over BDSM ontdek je in dit blogartikel.
Fifty Shades of Grey
Als je ooit de fantastische serie Fifty Shades of Grey hebt bekeken, heb je waarschijnlijk al een bepaald idee of beeld van wat BDSM inhoudt. Maar hoe accuraat is dat beeld eigenlijk?
Wat betekent BDSM precies?
BDSM is een heel veelzijdige wereld die veel meer omvat dan enkel de sadomasochistische scènes en wilde toestanden waar mensen vaak aan denken. SM – sadomasochisme – is namelijk slechts één (klein) onderdeel van een véél groter geheel. De afkorting BDSM staat namelijk voor:
- Bondage & Discipline
- Dominantie & Submissie
- Sadisme & Masochisme
Ook binnen deze hoofdcategorieën vallen nog veel verschillende praktijken, zoals bondage, rollenspellen, spanking, choking en meer. En hier komt de verrassing… het draait bij BDSM niet altijd alleen maar om seks.
Sterker nog: voor de meeste mensen draait het bij BDSM helemaal niet om seks. Het geeft hen meer de kans om elkaar te leren vertrouwen, samen grenzen te verkennen én een diepere connectie met elkaar te maken.
Wat maakt BDSM uniek?
Het mooie en unieke van BDSM is dat het voor iedereen anders is. Elke persoon geeft er een andere betekenis aan. Voor sommigen gaat het om de spanning van controle en overgave. Anderen vinden juist plezier in het fysieke aspect, zoals het gevoel van een touw om je polsen of het geluid van een zweep.
Wat alle vormen wel gemeen hebben, is dat ze gebaseerd zijn op consent. Open communicatie, duidelijke afspraken én wederzijds respect staan altijd centraal.
Wat is sadomasochisme?
We hadden het in het begin van dit artikel al kort over SM. Dit gekende onderdeel van BDSM springt spontaan in de meeste mensen hun hoofd als ze een beeld proberen vormen over BDSM.
Als je dus denkt dat BDSM vooral spanking, (light) choking en dat soort handelingen inhoudt, dan zit je dus te denken aan de categorie SM.
Dit onderdeel van BDSM gaat veelal over het plezier hebben aan pijn. Dit kan op twee verschillende manieren, namelijk iemand anders/je partner pijn doen (sadisme) of slaaf zijn en zelf de pijn ondergaan (masochisme).
Hoewel je het misschien niet meteen verwacht is het verschil tussen pijn en plezier heel miniem. Dit komt omdat de twee gebieden in je hersens die verantwoordelijk zijn voor deze gevoelens, heel dicht bij elkaar liggen.
Zo kan er bij pijn ook endorfine vrijkomen. Dit is het gekende hormoon dat voor geluk en plezier zorgt. Pijnlijke handelingen toegediend krijgen of geven zorgt dus - in een goede setting en bij juiste afspraken – voor een seksueel genot. Uniek, toch?
Wat is dominantie en submissie?
Dominantie en submissie, ook wel gekend onder de naam powerplay, zijn onderdelen van BDSM waarbij het draait om controle en vertrouwen. Het idee is poepsimpel: één persoon neemt de leiding (de dom, of dominant), terwijl de ander zich volledig overgeeft (de sub, of submissive).
De rol van de dom is die van de leider: hij/zij bepaalt de regels, geeft opdrachten en stuurt de gehele tijd het spel. Aan de andere kant geeft de sub zich vrijwillig over en laat hij/zij de controle los. Dit unieke rollenspel draait niet alleen om macht, maar vooral om vertrouwen!
Wat is bondage en discipline?
Bondage gaat veelal over fysieke handelingen. Denk aan vastbinden met touwen, kettingen en handboeien. Het idee is om iemand letterlijk de bewegingsvrijheid te ontnemen, wat spanning en opwinding geeft.
Ook hier gaat het net zoals dominantie over gehoorzaamheid, regels en soms zelfs straffen... Het is maar hoe ver je wilt gaan!
Hoe begin je met BDSM?
Voor de newbies onder ons delen we ook nog graag mee hoe je met BDSM moet beginnen. Het is namelijk voor veel mensen een spannende en moeilijke stap.
We raden je aan om eerst met een lichte variant van BDSM te starten. Op deze manier kun je het samen met je partner eens uitproberen en aanvoelen of het iets voor je is. Uiteraard is het voor deze eerste keer (en eigenlijk ook voor alle volgende keren) belangrijk dat je dit doet met iemand die je volledig vertrouwt.
"Zoals eigenlijk altijd geldt bij seks: is communicatie key!"
En bij BDSM is dat nóg een stuk belangrijker. Overleg dus samen eerst wat je beiden wilt doen en wat je ervan verwacht. Bespreek wat je fijn lijkt en geef aan waar je grenzen liggen. En de gouden regel bespreken we apart in de volgende alinea. Juist omdat deze zo belangrijk is:
Dé gouden regel: een safe word
Er zijn verschillende regels waar je je best aan houdt bij BDSM, maar eentje daarvan springt echt wel boven elke regel uit: spreek een safe word af voor je begint! Het gebruik ervan is essentieel voor een aangename ervaring voor beide partners. Dit speciale woordje kan je roepen als je wil stoppen of als je grenzen worden overschreden. Want het is niet omdat je aan BDSM doet dat je geen grenzen meer kan stellen.
Zo een safe word kan écht van alles zijn. Toch raden we je aan om een woord te kiezen dat helemaal niets met seks te maken heeft, bijvoorbeeld auto of fiets. Merk je ook op hoe kort deze woorden zijn? Dit maakt ze gemakkelijker om uit te spreken als je pijn ondergaat. Een te lang woord kan eventueel ingewikkeld worden als je volop in de daad zit.
Zorg dat jullie beiden op voorhand goed weten wat het safe word is en dat dat woord betekent dat jullie ONMIDDELLIJK een pauze inlassen.
Zo, dat was het dan! Hopelijk ben je na het lezen van dit blogartikel helemaal mee met de wereld van BDSM en ben je geprikkeld om het zelf ook eens uit te proberen met iemand die je helemaal vertrouwt.
Mr. Stiff
Mr. Stiff helpt mannen een gezonder seksleven te bereiken. Dit doen wij doormiddel van natuurlijke libido verhogers. Hiernaast delen wij kennis en informatie over belangrijke aspecten die het seksleven van man en vrouw (zowel positief als negatief) kunnen beïnvloeden.