Alles over de ochtenderectie
Elke man heeft het wel eens meegemaakt, het wakker worden met een ochtenderectie. In deze blog zullen we dieper ingaan op het onderwerp van een ochtenderectie. Hoe ontstaat een ochtenderectie bijvoorbeeld en welke rol speelt leeftijd hierin. Hoe kan het zijn dat een ochtenderectie ineens niet meer voorkomt en nog vele andere vragen en antwoorden betreffende de ochtenderectie worden in deze blog behandeld.
Wat is een ochtenderectie?
Een ochtenderectie is zoals de naam eigenlijk al zegt het fenomeen dat mannen vaak meemaken, namelijk het wakker worden in de ochtend met een harde penis. Het wordt in het Nederlands ook nog wel eens afgekort tot ODOL ofwel ‘’Ontzettend Dikke Ochtend Lul’’. De Engelsen hebben met ‘’Morning Glory” een wat verfijndere benaming. Het is echter niet zo dat dit enkel in de ochtend is maar meerdere keren een erectie optreedt tijdens een man zijn slaap en dan vooral tijdens de REM. REM slaap staat voor “Rapid Eye Movement”, hierover zullen we later in de blog verder uitweiden. Een ochtenderectie is dus eigenlijk niet per se noodzakelijk gerelateerd aan de ochtend maar aan de slaap cycli, dus wanneer je wakker wordt in de ochtend met een erectie is het vaak omdat je net uit je REM slaap ontwaakt.
Relevante artikelen:
Waardoor komt een ochtenderectie
Er worden meerdere verklaringen gegeven voor een ochtenderectie, zoals dat het meer voorkomt als je een volle blaas hebt. Door de erectie wordt de plasbuis afgesloten en hoef je niet wakker te worden om te plassen. Andere onderzoekers denken dat een ochtenderectie voorkomt omdat er dan een piek in testosteron gehalte is. Allemaal plausibele verklaringen voor een ochtenderectie. Ook de verklaring vanuit de REM slaap waar we het eerder over gehad hebben biedt inzicht in de ochtenderectie. Een van de kenmerken van de REM slaap is namelijk het inhiberen van noradreline en stimulatie van acetylcholine, en deze hormonale reactie zorgt bij mannen voor de ochtenderectie. Een andere verklaring voor een ochtenderectie is dat omdat er stikstof ophoopt in de zwellichamen in de penis dit moet worden afgevoerd. Dus door hier bloed doorheen te laten stromen wordt dit gereinigd en ontstaat er een erectie. Er zijn dus verschillende verklaringen voor een ochtenderectie en wellicht werken ze ook samen op de erectie.
De rol van leeftijd op een ochtenderectie
Een ochtenderectie kan op elke leeftijd voorkomen, het is zelfs geobserveerd bij een foetus in de baarmoeder. Het is dus volkomen normaal als kinderen een ochtenderectie ervaren. Het is tevens gezond op elke leeftijd en een teken van goed functionerend bloed en zenuwsysteem rond de penis. Een ochtenderectie komt voor op elke leeftijd maar kan minder worden als mannen rond de 60-70 jaar worden. Dit is ook de leeftijd waarop erectiestoornissen vaker voorkomen.
Redenen voor het verdwijnen van een ochtenderectie
Zoals al eerder aangegeven is een ochtenderectie een indicatie van goede bloedcirculatie rondom de penis en dat de zenuwen goed functioneren. Als je een ochtenderectie ervaart betekent het dus ook dat je in staat bent om een erectie te krijgen. Dus als je normaal geen erectie kan krijgen maar wel een ochtenderectie ervaart heeft het naar alle waarschijnlijkheid een psychische oorzaak. Het verdwijnen van een ochtenderectie kan dus een teken zijn dat er iets mis is. Enkele oorzaken kunnen zijn:
- · Overgewicht
- · Hoge bloeddruk
- · Hoge cholesterolniveaus
- · Diabetes
- · Depressie
- · Medicatie
- · Antidepressiva
Een ochtenderectie kan dus minder voorkomen als men ouder wordt, maar als je jong bent en geen ochtenderectie ervaart of als ze ineens stoppen kan het een teken zijn om een dokter in te schakelen.
Hoe laat je een ochtenderectie weggaan
Als je een ochtenderectie wil laten verdwijnen zijn er een paar manieren om dit te bewerkstelligen. De snelste manier is om te urineren als je in staat bent om te plassen. Een koude douche is een andere goede manier om de bloedvaten te
vernauwen waardoor die snel slap wordt. Ook kan meditatie of enkele ademhalingsoefeningen in bed helpen om de ochtenderectie minder te laten worden.
Invloed van testosteron op ochtenderecties
Mannen ervaren het meest een ochtenderectie van hun late tienerjaren tot laat in de 30. Hieruit kan men wel concluderen dat testosteron zeker van invloed is op een ochtenderectie. De reden dat oudere mannen minder vaak een ochtenderectie ervaren heeft dan ook te maken met de aanmaak van testosteron. Al met al kunnen we dus concluderen dat een ochtenderectie niks vreemds is en juist een teken van goede gezondheid en vitaliteit. Het is een teken dat je lichaam goed functioneert. Overigens is het niet zo dat als je geen ochtenderectie meer ervaart je een slechte gezondheid hebt.
Wat als je een pijnlijke ochtenderectie ervaart
Als je een pijnlijke ochtenderectie meemaakt kan het priapisme zijn waarbij je een ochtenderectie ervaart die meerdere uren aanhoudt. Als dit het geval is wordt het aangeraden om zo snel mogelijk een arts te bezoeken.
3 reacties
Hoe laat je een ochtend erectie terug komen? Zou je hier een blog over kunnen maken?
Beste Arend,
dit is absoluut geen reden tot zorg. Dit is per persoon verschillend. Als u gewoon een erectie krijgt bij masturbatie of seksuele opwinding is dit in orde.
Wel erectie bij masturbatie maar geen ochtend erectie hoe kan dit is dit reden tot zorg